Chandrikapersad Santokhi en Ronnie Brunswijk zijn de nieuwe president en vicepresident van Suriname. Zij zijn op donderdag 16 juli tijdens een buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblee op het Onafhankelijkheidsplein in hun nieuw ambt geïnaugureerd.

De gekozen president Santokhi werd omstreeks 10.34 uur gevraagd zich op het podium te begeven. In handen van parlementsvoorzitter Marinus Bee legde het gekozen staatshoofd de eed af. Hij werd hierbij door geestelijken bijgestaan. Een der geestelijken vroeg aan de gekozen president of hij zich zal laten leiden door God. Hierna werd de scheidende president gevraagd de proclamatie van overdracht te tekenen. Het scheidende staatshoofd antwoordde met “ik ben bereid”. Om 10.59 uur werd de regeermacht formeel overgedragen, waarbij scheidende president Desiré Bouterse overging tot het omhangen van het ambtssymbool.

De gekozen president en vicepresident zijn omstreeks 10.15 uur na aanvang van de bijeenkomst warm onthaald. Omstreeks 10.18 uur werd de gekozen vicepresident Brunswijk gevraagd het podium te betreden om de eed af te leggen met bijstand van een geestelijke. DNA-voorzitter Marinus Bee las daarbij de eedsformule voor waar de vicepresident zich aan dient te houden. Voor de bewindsman werd de zegen van de Allerhoogste afgesmeekt om zo het werk in belang van de natie uit te voeren. Na dit moment werd de scheidende vicepresident Michael Ashwin Adhin gevraagd op het podium plaats te nemen om de proclamatie van overdracht te tekenen. Met het antwoord “ik ben bereid” door de beide autoriteiten werd de weg voor overdracht en aanvaarding mogelijk gemaakt. Aan de gekozen vicepresident werd de proclamatie van ambtsaanvaarding voorgehouden door de parlementsvoorzitter. Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken moest de proclamatie contrasigneren. Na dit moment mocht de nieuwe vicepresident plaatsnemen naast scheidende president Bouterse.