Hij zegt dat het buitenlands beleid daarom een flinke facelift ondergaat, waarbij er nieuwe kerntaken zijn toegevoegd. Deze komen tot uiting in de nieuwe naam van het ministerie dat daarmee belast is, te weten: Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Hierin staat “international business”, namelijk het aantrekken van Foreign Direct Investment, investeringskapitaal voor productiestimulering, letter en figuurlijk centraal.
President Santokhi verder: “Het buitenlands beleid van deze regering zal professioneel, verantwoord, voorspelbaar en evenwichtig zijn. De buitenlandse politiek zal in het verlengde staan van de ontwikkelingsdoelstellingen van de regering. Het ministerie zal ondersteunende activiteiten ondernemen bij het zoeken naar oplossingen van de huidige financiële crisis, maar ook nieuw beleid terzake daarvoor ontwikkelen.”
Als een van de speerpunten van de nieuwe buitenlandse politiek zal Suriname zich presenteren als een land waar er democratie is en democratische beginselen en instituten worden gerespecteerd. Verder als een land waar recht en wet geldt voor een ieder, en niet wordt misbruikt voor individueel belang; waar mensen- en politieke rechten worden nageleefd, beschermd en versterkt. Een land waar behoorlijk bestuur (“good governance”) de norm is.