Suriname staat in de startblokken voor de nieuwe regeermacht. Op donderdag 16 juli 2020 draagt president Desiré Delano Bouterse de leiding van het land over aan zijn opvolger Chandrikapersad Santokhi. Santokhi is op maandag 13 juli bij acclamatie in De Nationale Assemblee gekozen tot het nieuwe staatshoofd van Suriname. Ronnie Brunswijk werd op dezelfde dag, ook bij enkele kandidaatstelling, gekozen tot vicepresident. Santokhi en Brunswijk worden hiermee de opvolgers van respectievelijk president Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin.

Aanvankelijk stond de overdracht van de regeermacht gepland voor medio augustus, maar partijen hebben in de afgelopen weken transitiegesprekken gevoerd en besloten is de overdracht in goed overleg en eerder te doen geschieden. Na de algemene, vrije en geheime verkiezingen kwam de door nieuwgekozen president Santokhi geleide VHP als grootste partij uit de bus met 20 zetels, gevolgd door de NDP van Bouterse met 16 zetels. ABOP van Brunswijk behaalde 8 zetels, terwijl de NPS op 3 zetels kwam en PL en BEP elk 2. Na de verkiezingsuitslag startte de VHP gesprekken met de ABOP, NPS en PL voor een nieuw te vormen coalitie, welke dus ingaande vandaag de regeerverantwoordelijkheid heeft.

Gedurende de onderhandelingen werd overeengekomen dat VHP de president en ondervoorzitter van het parlement levert, terwijl ABOP het vicepresidentschap en voorzitterschap van het parlement mag invullen. Verder werden de 17 ministersposten als volgt verdeeld: VHP 8, ABOP 5, NPS 2 en PL 2. VHP: *Buitenlandse Zaken & Internationale Samenwerking (Albert Ramdin) tevens eerste vervanger van de vicepresident. *Financiën & Planning: Armand Achaibersing. *Volksgezondheid (Amar Ramadhin). *Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (Rishma Kuldipsingh). *Defensie (Krishna Mathoera). *Openbare Werken (Riad Nurmohamed). *LVV (Prahlad Sewdien). *Economische Zaken, Ondernemerschap & Technologische Innovatie (Saskia Walden). ABOP: Natuurlijke Hulpbronnen (David Abiamofo). *Justitie & Politie (Kenneth Amoksie). *Regionale Ontwikkeling (Diana Pokie). *Grond- en Bosbeheer (Gracia Emanuëls). *Transport, Communicatie en Toerisme (Albert Jubithana). NPS: Onderwijs, Wetenschap & Cultuur (Marie Levens) en Ruimtelijke Ordening & Milieu (Silvano Tjong-Ahin). PL: Binnenlandse Zaken (Bronto Somohardjo) en Sociale Zaken & Volkshuisvesting (Hanif Ramsaran).

Nadat de nieuwgekozen president Santokhi op woensdag 15 juli 2020 op het presidentieel een onderhoud had met aftredend president Bouterse, zal vandaag de inauguratie van president Santokhi en vicepresident Brunswijk plaatsvinden. Dit geschiedt tijdens een buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblee, die om 10.00 uur aanvangt op het Onafhankelijkheidsplein. Dit is een unicum, aangezien er in verband met de social distance vanwege COVID-19 meer ruimte nog is. Hierbij zal president Bouterse de ambtsketen aan zijn opvolger overdragen. Verder zal de nieuwe president zijn regeerteam installeren.

De inauguratie gaat gepaard met een parade, waaraan de eenheden van het Korps Politie Suriname en het Nationaal Leger zullen deelnemen. In verband hiermee zullen omliggende wegen, net als woensdag tijdens de generale repetitie, weer zijn afgesloten. Het gaat om de kruising: Henck Arronstraat en de Tourtonnelaan, Rooseveldkade/Kleine Waterstraat, de Miranda-/Lim A Postraat vanaf De Nationale Assemblee, Watermolenstraat/Lim A Postraat, Noorderkerk-/Lim A Postraat, Roseveltkade/Wulfinghstraat, Roseveltkade/Grote Combeweg en de Henck Arronstraat/ Grote Combéweg.