Echtgenoten CARICOM Leaders Action Network benoemen nieuwe voorzitter; first lady ook in het bestuur

Echtgenoten CARICOM Leaders Action Network benoemen nieuwe voorzitter; first lady ook in het bestuur

24-02-2021
De echtgenoten van regeringsleiders verenigd in de CARICOM Leaders Action Network (SCLAN) hebben hun eerste officiële overdrachtsceremonie gehad, waarbij Patricia Minnis, echtgenote van de premier van de Bahama’s, officieel werd aangesteld als de nieuwe voorzitter van het netwerk.

Verder bestaat de Raad van Bestuur uit: vicevoorzitter mevrouw Rossana Briceno, echtgenote van de premier van Belize en speciaal gezant voor de ontwikkeling van gezinnen en kinderen. Overige bestuursleden zijn mevrouw Eloise Gonsalves, echtgenote van de premier van St. Vincent en de Grenadines, mevrouw Mellisa Santokhi-Seenacherry, First Lady van de Republiek Suriname en mevrouw Sharon Rowley, echtgenote van de premier van Trinidad en Tobago.

Het evenement belichtte het werk van SCLAN in de regio vanaf het begin en bood ook de gelegenheid om donoren samen te brengen, die hun ervaring met het ondersteunen van het netwerk deelden. De nadruk werd gelegd op het bespreken van de weg voorwaarts om te zorgen voor voortdurende vooruitgang van het ‘Every Caribbean Women Every Caribbean Child’ (CARIWAC) –initiatief, in een poging om de gezondheid en het welzijn van vrouwen en kinderen in het Caribisch gebied te beschermen.

Mevrouw Kim Simplis Barrow, de vertrekkende voorzitter, prees de First Ladies voor hun onbaatzuchtige service en benadrukte het belang van het werk van de organisatie, waarbij ze opmerkte dat “nu, meer dan ooit, we ervoor moeten zorgen dat de preventie-inspanningen worden vergroot. Er is veel gedaan in onze respectievelijke landen, maar we kunnen het ons niet veroorloven een lakse houding aan te nemen; vooral met de extra dreiging van de COVID-19-pandemie.”

SCLAN werd formeel opgericht op 5 september 2017 tijdens een bijeenkomst in Belize City, Belize, met als overkoepelend doel een raamwerk te bieden waar First Ladies hun inspanningen konden coördineren en hun platforms konden gebruiken om te pleiten voor en activiteiten uit te voeren die gericht zijn op het aanpakken van cruciale problemen in de subregio, namelijk: hiv / aids, gender gerelateerd geweld, tienerzwangerschap, baarmoederhalskanker en geestelijke gezondheid.

Sinds de oprichting heeft SCLAN steun ontvangen van Gilead Sciences Inc., de United Nations Foundation, het United Nations Population Fund (UNFPA), het United Nations Development Program (UNDP), het Spotlight Initiative, de British High Commission in Belize en andere organisaties.

Met deze donaties zijn zowel regionale als internationale activiteiten gehouden, waaronder jaarlijkse evenementen die parallel aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) plaatsvonden, evenals verschillende proefprojecten.

Tot slot bedankte mevrouw Patricia Minnis haar bestuursleden voor het steunen van haar benoeming tot voorzitter van het netwerk en beloofde zich te blijven inzetten voor de gezondheid en het welzijn van vrouwen en kinderen in de regio.