President Santokhi geeft startsein COVID-19 vaccinatie voorlichtingscampagne

President Santokhi geeft startsein COVID-19 vaccinatie voorlichtingscampagne

08-03-2021
President Chandrikapersad Santokhi heeft in de Congreshal het startsein gegeven voor de COVID-19 vaccinatie voolichtingscampagne. Het staatshoofd gaf aan, dat in de afgelopen periode kennis van het virus, de effecten en hoe op te treden, heel belangrijk is. In het beginstadium van de verspreiding van het virus was er weinig informatie. Veel mensen zijn daardoor het slachtoffer geworden. Nu na vele maanden geschiedt alles via de bekende protocollen.

Wetenschappelijke informatie is daarbij belangrijk geweest, zei de president tijdens het heuglijk moment.

Het staatshoofd dat zelf slachtoffer was van het virus gaf aan goed te weten wat het is om een periode van twee weken in isolatie door te brengen. Zowel tijdens als daarna waren het geen prettige momenten. Het staatshoofd pleit ervoor dat er hierover meer wetenschappelijke informatie beschikbaar wordt gesteld. Het is daarom goed dat het vaccin beschikbaar is voor het volk. President Santokhi gaf aan, dat als onderdeel van de vaccinatiecampagne regeringslieden zich hebben laten vaccineren als bewijs dat er niets aan de hand is. Dit in tegenstelling tot wat sommigen in de samenleving beweren.

Het staatshoofd stelde, dat er duizenden doses onderweg zijn, een grote partij is recentelijk via India ontvangen, waarvan ook nog een grote hoeveelheid via COVAX. Hij zei het jammer te zullen vinden als het vaccineren niet storm loopt omdat de vaccins anders hun expiratiedatum zullen naderen. In dat geval zal Suriname niet aarzelen om bevriende landen te voorzien van het vaccin. Ten aanzien van het vaccin is de regering duidelijk. Alleen dat wat door de World Health Organisation (WHO) is goedgekeurd, wordt gebruikt. Wij gaan ons doel missen, als niet een ieder zich laat vaccineren, stelde de president die de samenleving aanspoorde om vrijwillig het spuitje te gaan halen. Hij gaf aan, dat zo gauw de artsen zeggen dat hij zich mag vaccineren, hij ready is om ingeënt te worden omdat hij gelooft in de Schepper en de wetenschap. Met een gezond Suriname kan het land verder opgebouwd worden.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid benadrukte, dat het vaccineren tegen COVID-19 de enige manier is om terug te gaan naar het normale leven. Nadat in februari een aanvang is gemaakt met de vaccinatie van de frontlinie medewerkers zijn er tot 8 maart, 1300 doses toegediend verdeeld over zes ziekenhuizen en vijf RGD klinieken. Morgen zal gestart worden bij het Psychiatrisch Centrum Suriname. Langzaamaan wordt het aantal vaccinatielokaties uitgebreid. De bewindsman merkt op, dat er veel informatie nodig is. Vandaar dat het startsein is gegeven om die informatie uitgebreid naar de samenleving te brengen. De campagne wordt uitgevoerd door The Back Lot nadat is geparticipeerd aan een openbare inschrijving. Er is een plan van aanpak gepresenteerd waar de regering zich in terug kan vinden. De campagne heeft als naam ‘Libi Langa’’ en wordt ondersteund door de PAHO, SU4SU en de Unicef. De minister riep de burgers op zich nog steeds aan de maatregelen te houden.

Henna Draaibaar van The Back Lot gaf aan, dat haar bedrijf ervoor moet zorgen dat Suriname beseft dat vaccineren essentieel is. De campagne zal zich op twee sporen begeven : te weten informeren en activeren om het te doen. Met de Medische Zending zijn er al gesprekken gevoerd want ook in het binnenland moet de plaatselijke bevolking de beschikking krijgen over het vaccin en de voorlichtingsinformatie.