President Santokhi ontvangt boek over Hindostaanse contractarbeiders

President Santokhi ontvangt boek over Hindostaanse contractarbeiders

27-08-2021

President Chandrikapersad Santokhi heeft een exemplaar van het boek ‘Hindostaanse Contractarbeiders in woord en beeld’ in ontvangst genomen. Het boek dat geschreven is door Prof. dr. Chandersen Eugène Choenni is op donderdag 26 augustus 2021 door zijn onderzoeksassistent en schrijfster Rehana Aliahmad-Lalmahomed overhandigd aan het staatshoofd. Professor Choenni, hoogleraar, onderzoeker en publicist, heeft dit boek geschreven als eerbetoon aan de Hindostaanse vrouwen die in de tijd van de contractarbeiders keihard hebben gewerkt om voor de kinderen te zorgen en hun culturele identiteit hebben behouden.

Het waren volgens Choenni vrouwen die een leidende rol hadden binnen hun familie en gezorgd hebben voor identiteit. “Het is een mooie geschiedenis dat in dit boek in cijfers is weergegeven en waarin verhalen zijn opgenomen van heel veel sterke stammoeders die keihard gewerkt hebben om de culturele identiteit oftewel de heritage te behouden”, zegt Aliahmad-Lalmahomed. Volgens haar is het goed om te weten hoe deze vrouwen daadwerkelijk leidend zijn geweest en als voorbeeld staan voor alle trotse jonge moeders binnen de huidige generatie.

Het staatshoofd vond het een bijzondere eer om een exemplaar van het boek te mogen ontvangen en gaf aan dat hij het heel fijn vindt dat een stukje geschiedenis door Surinamers zelf is vastgelegd. Aliahmad-Lalmahomed vindt verder fijn dat de president tijd heeft kunnen maken in zijn drukke agenda om het boek te mogen ontvangen. Zij spreekt de hoop uit dat de inhoud van het boek heel veel mensen zal bereiken. In december vorig jaar heeft zij dankzij de professor ook al een ander boek ‘Hanna Vertelt’ aan de First Lady Melissa Seenacherry-Santokhi overhandigd.Professor Chan Choennie was bijzonder hoogleraar Hindostaanse Migratie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, belast met de Lalla Rookh leerstoel en is thans bezig met de geschiedenis van de Afro-Surinamers.