Overheid


39 jaar Srefidensi: een waar volksfeest te Wanica

25-11-2014 | ARCHIEF 2010-2014

President Desire Delano Bouterse heeft op 25 november 2014, 39 jaar Srefidensi gevierd in het district Wanica. Lelydorp was voor de gelegenheid omgetoverd tot het toneel voor parachutespringen, de parade en defilé.  

Opening Openbare Markt Te Lelydorp Op 25 November 2014

's Ochtends, 25 november, startte de Srefidensi viering te Lelydorp met de opening van het nieuwe gebouw van de Openbare Markt. "Als je geloof hebt in jezelf en geloof hebt in het land, is niks onmogelijk," aldus President Bouterse. Hij drukte de gebruikers op het hart dat het beheer en onderhoud van de markt de twee belangrijkste zaken moeten zijn.

Vlak voor de start van de parade en defile sprongen enkele parachutespringers de vele toeschouwers tegemoet.

President Bouterse op weg naar de inspectie van de troepen, 25 november 2015

President Bouterse ontving na de parade felicitaties voor de Onafhankelijkheid en voegde zich daarna in het LSB stadion te Lelydorp alwaar een muziekspektakel was losgebarsten in de stromende regen.

 

Tijdens zijn toespraak haalde de President aan het uitspreken van de Onafhankelijkheid op 25 november 1975. "Een onafhankelijkheid die er één is die we hebben gekregen in plaats van één die we hebben weten af te dwingen. Een onafhankelijkheid die echter gepaard ging met chaos en strijd om politieke macht door de toekomstige regeringskandidaten van toen. Een zogenaamde achterhoedestrijd van de toenmalige politieke leiders onderling, en daarbij ook een strijd tegen de kolonisator. Deze laatste begon een gevaar te betekenen voor de eenheid van ons volk. Wij herinneren ons de brandende binnenstad van Paramaribo, de etnische verdeelpolitiek draaide overuren. Landgenoten en Surinamers voelden zich geroepen te vertrekken naar het buitenland."

 

President Bouterse sprak waardering uit voor het parlementslid George Hindori die uiteindelijk de beslissende stem voor onafhankelijkheid bewerkstelligde. Bij de viering van deze 39e gedenkdag van Onafhankelijkheid gaf de President een felicitatie aan alle burgers van Suriname, ook in diaspora. "Wij varen, we zijn op koers, maar belangrijker nog, wij bepalen zelf onze eindbestemming. En dat is niet een verworvenheid van deze regering alleen, maar een prestatie van de volharding en de inzet, elke dag weer, van U allen Surinaamse burgers. Laten we in deze ook onze immigranten niet vergeten die in de afgelopen decennia zijn toegevoegd aan de kleurrijke samenstelling van ons volk; en onze mensen in diaspora die met kennis en kunde paraat staan om hun broeders en zusters alhier te ondersteunen. Ook voor hen vieren wij vandaag Srefidensi!"

 

In het stadion in Lelydorp zette de President zijn visie voor de komende 39 jaar uiteen:

  • Een florerend ondernemersklimaat als noodzakelijk en voldoende voorwaarde voor het doen van zaken met het noorden van Zuid-Amerika en het Caraibisch Gebied, met India en met China
  • Suriname als spil van de handel tussen het Caraibisch Gebied, Zuid-Amerika, Afrika en Azië
  • Ik zie kinderen die via ICT onderwijs op alle niveaus genieten, waar zij zich ook bevinden in ons land
  • Excellerende studenten die met een beurs vertrekken naar het buitenland en met kennis terugkomen om de opgedane kennis te herinvesteren in Suriname
  • Ik zie een effectiever overheidsapparaat dat in dienst staat van de burger, in dienst staat van de ontwikkeling
  • Een bun libi voor elk gezin met als minimale eisen: een minimum loon, een eigen woning, goed onderwijs, goed verzorgd drinkwater en elektriciteit
  • Ik zie een groen Suriname waar ruimte is voor culturele tradities, traditionele leefgemeenschappen, recreatie, en economische activiteiten
  • Een heroriëntatie van stedelijke en industriële gebieden zodat onze infrastructuur toekomstbestendig is.

Hij voegde daaraan zijn belangrijkste boodschap toe: "Ik weet dat deze lange termijn visies weleens worden afgedaan als futiele droomprojecten. Maar gelooft u mij, Suriname is niet langer vergeten of aan de zijlijn. Wij bepalen zelf waar wij naartoe moeten en daarbij moeten wij groot denken. Dat is de boodschap van vandaag. Denkt U groot, en probeer om het nauwe eigenbelang te laten wijken voor het groter belang van onze natie."

 

Voordat de President eindigde deed hij een oproep aan collega politici om niet te vervallen in politiekvoering die gebruikelijk was vlak voor de onafhankelijkheid.

President Bouterse's speech bij de viering van 39 jaar Srefidensi te Wanica, 25 november 2014

 

Lees de volledige speech van de President bij 39 jaar Srefidensi


NIEUWSBERICHTEN