Overheid


Historische gouddeal voor Suriname

22-11-2013

Op vrijdagavond 22 november tekende Minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Jim Hok; de Minister van FInancien, Steven Relyveld; en Vice President Guiana Shield Newmont Mining Corporation tevens Managing Director van Surgold, Adriaan van Kersen een voor Suriname historische goudovereenkomst.

Het gaat om het grootste goudmijnbouwcontract ooit dat in Suriname is afgesloten. Surgold heeft jaren van exploratie achter de rug en onderhandelt al sinds 2008 met de Surinaamse overheid voor een definitieve overeenkomst. De ondertekening was dan ook een heuglijk moment voor zowel Surgold die nu eindelijk mag gaan exploiteren en voor de overheid van Suriname, die zal investeren in een 25% aandeel in de goudoperatie in Oost-Suriname, beter bekend als het Merian gebied.

Minister Hok zei dat het eigenlijk de avond van President Desiré Delano Bouterse was [die zich helaas heeft moeten excuseren] omdat met de ondertekening van de overeenkomst "een belangrijke belofte met het volk wordt ingevuld. Een belofte die nog veel verder reikt dan de handtekening onder het contract." De minister doelde hierbij op de sociale ontwikkeling en de spin-off effecten die voort zullen vloeien uit het contract, zoals bijvoorbeeld werkgelegenheid.

In augustus werd er met IamGold voor de Rosebel operatie in Brokopondo al een contract afgesloten waarbij de Surinaamse overheid voor 30% gaat participeren in de uitbreiding van exploitatie werkzaamheden.

Minister Hok was trots op de tweede overeenkomst die wereldkundig gemaakt kon worden. "Twee overeenkomsten met wereldwijd opererende multinationals die gekozen hebben om in Suriname te zijn voor lange tijd. Ik reken op u dat u deze ontwikkeling ontvangt met gepaste trots. Maar ik vraag u ook om, samen met uw regering, de balans te helpen bewaken tussen sociale ontwikkeling, economische ontwikkeling en behoud van onze natuur. Zolang wij steeds deze drie poten in het vizier hebben, is Suriname op het juiste pad van richting geven aan haar eigen toekomst."

Na de ondertekening tussen de overheid van Suriname en Surgold vond ook de ondertekening plaats van de Commanditaire Vennootschap. De Managing Director van Surgold, Adriaan van Kersen en Dhr. Henk Ramdin, directeur van de zogenaamde Surinaamse NV 2 tekende de overeenkomst.

Met een toast werd de ceremonie in de Banquethall van Hotel Torarica afgesloten.

NIEUWSBERICHTEN