Overheid


President Bouterse legt nadruk op klimaatsverandering bij CELAC top

29-01-2014 | ARCHIEF 2010-2014

President Desiré Delano Bouterse besteedde een substantieel deel van zijn toespraak op de 2e CELAC Summit aan het onderwerp klimaatsverandering en de gevolgen daarvan voor de regio. Zo noemde de President de recente hagelstorm in Suriname en de storm welke op de eilanden St. Vincent & the Grenadines, St. Lucia en Dominica onlangs waadde met een enorme ravage en zelfs verlies van levens tot gevolg.


Suriname riep dan ook op om de ontwikkeling van de Small Island Developing States in de gaten te houden en concrete actieplannen op te stellen voor de toekomst. Niet alleen zorgen de terugkerende stormen en overstromingen voor materiële schade, ook de toerisme sector wordt geraakt. Een sector die de grootste inkomstenbron is van vele van deze eilanden, aldus de president.


President Bouterse zette zijn statement kracht bij door te herhalen dat onderlinge afhankelijkheid in de huidige globaliserende wereld niet meer weg te denken is, maar dat de tijd van dominantie van een land over een ander land is voorbij. "Geen enkel land, hoe klein of groot ook, kan in zijn eentje overleven. Vandaar dat onderlinge, regionale solidariteit onze richtinggever moet zijn op weg naar het uitroeien van armoede en honger."


President Bouterse benadrukte dat het voor Suriname belangrijker is om ervoor te zorgen dat er balans komt in inkomensverdeling dan gelden te besteden aan extreme veiligheidsmaatregelen. Hij legde hierbij met name de focus op de positieverbetering van vrouwen in het algemeen. "We believe that the existing inequalities constitute a real danger for mankind as a whole. It is in the interest of the haves and the have-nots to strive for more balance, thus preventing nations and individuals to spend millions in so-called security measures, instead of feeding and educating those in need." Suriname ondersteunde het CELAC initiatief dat het hele Caribisch gebied en Latijns Amerika laat uitroepen tot vredes zone.

President Bouterse spreekt staatshoofden op CELAC top namens Suriname toe, 29 januari 2014

 

Lees hier het volledige statement van de President ter gelegenheid van de 2e CELAC Summit in Havana, Cuba (28-29 januari 2014)

 

NIEUWSBERICHTEN