Overheid


President en Vicepresident door DNA gekozen

14-07-2015 | Kabinet van de President

Suriname schreef historie op 14 juli 2015. In DNA werd President Desiré Delano Bouterse in DNA voor een tweede termijn aangenomen als President van de Republiek Suriname. Tevens werd ook Michael Ashwin Adhin per acclamatie gekozen als Vicepresident. Hiermee heeft Suriname de jongste Vicepresident ooit in de regio.

In de openbare vergadering van De Nationale Assemblee werden de beide kandidaten per acclamatie gekozen. De wet over de kandidaatstelling van president en vicepresident (wet van 1988) is door de DNA voorzitter gehanteerd om duidelijkheid te scheppen in de te hanteren procedure. Doordat er door de partijen in DNA slechts één kandidaat was voorgedragen voor zowel de post van president als vicepresident, werden beiden per acclamatie gekozen door DNA. Alle DNA leden van coalitie en oppositie waren 's ochtends in DNA aanwezig, echter vijf parlementariers waren niet in de zaal.

President Bouterse is 69 jaar met 35 jaar ervaring in de politiek, Ashwin Adhin is pas 35 jaar (en 24 dagen) en heeft nu 2 jaar ervaring als Minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Samen zullen zij het nieuwe regeringsteam leiden, nadat de inauguratie formeel heeft plaatsgevonden. De inauguratie wordt vooralsnog verwacht op woensdag 12 augustus 2015 in de Anthony Nesty Sporthal (NIS). 

 

Felicitatieboodschappen

Jennifer Simons feliciteerde de herverkiezing van President Bouterse en Vicepresident-elect Michael Ashwin Adhin. “Suriname kijkt naar u en verwacht veel van u."

Chandrikapersad Santhoki van de VHP fractie zei bij zijn feliciteerde aan President Bouterse en Vicepresident-elect Adhin dat “de wil van het volk in meerderheid tot uitvoering is gebracht.” Hij voegde daaraan toe dat er een bijzondere grote verantwoordelijkheid is gelegd op de schouders van President Bouterse en Vicepresident. “Een verantwoordelijkheid voor welvaart en welzijn van het hele volk ongeacht politieke kleur. Een verantwoordelijkheid naar de uitdagingen in de diverse sectoren.” Hij sprak daarbij de hoop uit dat “de heersende controverse plaats kunnen maken voor een klimaat van begrip en rust.”

Paul Somohardjo feliciteerde het volk van Suriname met de verkiezing van beide heren in hun ambten.

Celcius Waterberg van de BEP fractie feliciteerde zowel de President als Vicepresident en zij vertrouwen te hebben dat de ontwikkeling die het volk verwacht in de komende vijf jaar bereikt wordt.

Gregory Rusland van de NPS fractie feliciteerde het Surinaamse volk met de verkiezing. Hij gaf aan dat er diverse uitdagingen zijn voor Suriname en hoopt dat “de zaken die nodig zijn om de invulling en beleving van de rechtstaatgedachte” invulling kunnen krijgen. De NPS gaf in haar felicitatieboodschap aan dat zij “wil ondersteunen bij het oplossen van het corruptie vraagstuk.”

Ronnie Brunswijk feliciteerde de President en Vicepresident namens de ABOP fractie en zei “jullie hebben gevraagd voor nog5 en het volk heeft jullie het gegeven. Ik weet dat u zich aan uw woord gaat houden. Maar weet u wins un jagi unu, wi tang ete. Wij gaan ondersteuning geven, niet tegenwerken.”

Andre Misiekaba als fractievoorzitter van NDP zei dat er een historisch moment voor Suriname is gecreerd met het aantal jongeren en vrouwen (29%) in het DNA collega. “Uniek is dat de zittende partij dan alle andere partijen samen. Uniek is het ook dat een partij in alle tien districten zetels heeft weten te behalen. Het volk heeft de NDP een landelijk mandaat gegeven. U heeft al sinds 1980 opgeroepen om een te zijn en u bent het ook die opkomt voor de rechten van vrouwen en jongeren. Daarom hebben we nu wederom een vrouwelijke DNA voorzitter, de jongste vice-voorzitter van DNA ooit en de jongste Vicepresident van Suriname ooit. Allemaal onder uw leiding.” Misiekaba bedankte ook uitgaande vicepresident Robert Ameerali voor het werk in de afgelopen regeerperiode.

 

Dankwoord

Vicepresident-elect Michael Ashwin Adhin zei in zijn dankwoord "Ik zal me volledig committeren aan de aspiraties van mijn functie. God zij met ons allen, God zij met Suriname."

 

 

NIEUWSBERICHTEN