Overheid


Suriname viert 204e Mei-Revolutie met Argentinie

23-05-2014 | ARCHIEF 2010-2014

Op vrijdagavond 23 mei vierde President Bouterse en First Lady Ingrid Bouterse samen met de Ambassadeur van Argentinie in Suriname, Beatriz de Hozen haar diplomatieke staf, de 204e jaardag van de mei-revolutie in Argentinie.

President Bouterse gaf aan het belangrijk te vinden aanwezig te zijn bij de viering van een belangrijke dag voor deze zusternatie van Suriname. De banden tussen Argentinie en Suriname zijn recentelijk verstevigd door onder andere de hechtere samenwerking die het UNASUR verband biedt. Bovendien heeft Argentinie in november 2013 voor het eerst een ambassade geopend in Suriname om de onderlinge samenwerking verder te verstevigen.

President Bouterse bracht zijn felicitaties over aan het volk van Argentinie en speciaal aan de President van Argentinie, Christina Kirchner. Hij memoreerde "at the head of the struggle for self-determination was Argentine's most celebrated freedom fighter and hero, Jose de San Martin.  He was the forerunner for Simon de Bolivar and the stream of freedom fighters who followed, until the 1970s and 80s, when Suriname established her nationhood."

De President vervolgde door te stellen dat het bewonderingswaardig is dat Argentinie, 200 jaar na de revolutie, hedentendage:

  • een van de leidende landen, en oprichters, is van zowel UNASUR als MERCOSUR
  • lid is van de G-20, en hierdoor als spreekbuis dient van de nog minder ontwikkelde landen, zoals Suriname
  • een van de bekendste gezichten ter wereld heeft voortgebracht, Paus Francis

 

Lees hier de volledige speech van President Bouterse ter gelegenheid van de 204e herdenking van de mei-revolutie in Argentinie.


NIEUWSBERICHTEN