Overheid


Suriname officieel voorzitter van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties

30-08-2013 | ARCHIEF 2010-2014

Op vrijdag 30 augustus 2013 heeft Suriname het voorzitterschap van UNASUR definitief overgenomen van Peru. In een korte, zakelijke openingsceremonie gaf President Bouterse een korte uiteenzetting over vraagstukken waarvoor de unie van Zuid Amerikaanse landen zich geplaatst ziet.

President Bouterse benadrukte dat de veranderde verhoudingen op globaal niveau en de significante groei van de middenklasse in de BRICS landen zorgen voor nieuwe ontwikkelingen die "ongetwijfeld leiden tot nieuwe machtsverhoudingen, met politieke en militair strategische gevolgen. Deze nieuwe feitelijke situaties kunnen door gevestigde machtsblokken ervaren worden als een bedreiging."

Verder stelde President Bouterse voor om de economische ontwikkeling van de regio consequent te blijven verbinden met sociale factoren.

Ook ging President Bouterse in op de kwestie van natuurlijke hulpbronnen waarover UNASUR dit jaar al een eerste top heeft gehouden. "Wij zijn als regio verplicht onze rijkdommen maximaal ten dienste te stellen van duurzame ontwikkeling voor toekomstige generaties. Jongeren vervullen hierbij een centrale rol." Vervolgens introduceerde de President al vluchtig een van de onderwerpen waarvoor Suriname zich gedurende haar voorzittersjaar hard voor wil maken, namelijk een jongerencongres.

Vervolgens presenteerde Peru haar verslag van het afgelopen jaar. Na de presentatie van het verslag van Peru werd het voorzitterschap van UNASUR overgedragen aan Suriname. President Desire Delano Bouterse leidde de vergadering verder gedurende de dag.

Vanwege het uitlopen van de afgevaardigden meeting op woensdag en de ministeriele meeting op donderdag is de staatshoofdenvergadering ongeveer vier uren later begonnen. De presidenten besloten daarom om tijdens de lunchbreak hun vergadering voort te zetten in een kleinere setting.

Aan het eind van de dag wordt de Verklaring van Paramaribo verwacht.

 Groepsfoto van VII UNASUR summit in Paramaribo, Suriname, 30 augustus 2013

Lees hier de openings interventie van President Bouterse

NIEUWSBERICHTEN