vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
FINANCIËN


Vijftig Surinaamse bedrijven ISO- gecertificeerd

10-01-2013

Vijftig Surinaamse bedrijven  ISO- gecertificeerd   

Suriname is vijftig International Standards Organization (ISO) gecertificeerde  bedrijven rijker. Dat betekent dat de ondernemingen voldoen aan de internationale standaarden en normen. HetISO - certificeringsproject 2012 is grotendeels gesubsidieerd door het ministerie van Financiën en samen met de bedrijvenorganisaties VSB, ASFA en AKMOS uitgevoerd. De  ISO - certificaten zijn op 27  december 2012 uitgereikt in Utopia aan de Anton Dragtenweg.

In totaal namen 62 bedrijven deel aan het ISO-certificeringsproject 2011-2012, ISO-certificeringsproject III, en leverde 57  ISO-gecertificeerde bedrijven op  wat met recht een succes genoemd kan worden. "Dit geeft een slagingspercentage van 92%, dat een heel goed cijfer is", meent de minister van Financiёn, Adelien Wijnerman.

Ook is Suriname het eerste land in de regio, waarvan bedrijven gecertificeerd zijn volgens de  Britisch Retail Consortium  Global  norm (BRC Global-norm), een ISO-norm gericht op de opslag en distributie.  Rijstpak NV en HEM Suriname NV zijn in het bezit van BRC Global-certificaat. 

Unicum

In ons land zijn er drie ISO-certificeringsprojecten uitgevoerd, die 193 ISO-gecertificeerde bedrijven hebben opgebracht. "Dit is een unicum voor onze regio en nog meer rede om ervoor te zorgen dat de certificering een terugkerend karakter krijgt", zegt de bewindsvrouw. Het ministerie van Handel en Industrie, waar de verantwoordelijkheid in de toekomst zal liggen,  wenst zij dan ook succes toe met het vervolgtraject.

Miguel Keerveld, trainer  van Elsee Consulting, sprak van een goede interactie tussen de diverse bedrijven. Een grote uitdaging bij de training tot kwaliteitsmanagers is de cultuur verandering, de zo geheten ISO mind-set en de schrijfcultuur. Fouten mag je maken, maar je moet ervan leren is de boodschap die hij meegeeft.

Certificering

Volgens Rahid Doekhie, vertegenwoordiger van de ASFA, weten de gecertificeerde bedrijven nu met de processen om te gaan en efficiëntie te leveren. Door de certificering zal Suriname verzekerd zijn van een goede productieafname en klantenservice."De uitdaging is nog steeds het optimaliseren en onderhouden van het ISO-certificeringsproces", vindt Doekhie.

Na drie jaren zal de hercertificering plaatsvinden. Het ISO-certificaat is wereldwijd geaccepteerd. De eerste groep van het derde certificeringsproject nam op 5 oktober 2012 het ISO-certificaat in ontvangst. Deze groep bestond uit 7 bedrijven te weten: Sranan Fowru NV, Stedin Speciaal Slagerij, Fusecon NV, NV Randoe Suriname, Ilaco Suriname NV, Suriname Office Supplies NV (SOS) en Caribean Heavy Equipment Educational Center (Cheec).

 

NIEUWSBERICHTEN