vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
HANDEL, INDUSTRIE EN TOERISME


ECD neemt babyvoeding en smokkelsigaretten in beslag (1)

09-09-2016

Minister Sieglien Burleson is van oordeel dat er een intensievere aanpak van prijscontrole nodig is en heeft onlangs in dit kader een serie gesprekken gevoerd met diverse organisaties, zoals de Consumentenorganisaties, Importeurs en Vereniging van Winkeliers.Het besluit is onder andere genomen, dat er hardere acties tegen prijsopdrijvers, smokkelaars en hamsteraars zullen worden gevoerd.

De controle zal zich extra richten op basisgoederen en economisch-strategische goederen, zoals gascilinders, brandstof en bouwmaterialen, waaronder cement.

Babyvoeding en smokkelsigaretten

Zo heeft de ECD op woensdag 7 september 2016 bij 2 verschillende winkels een partij babyvoeding van het merk Nutrilon (400 gram en 900 gram) en enkele smokkelsigaretten van het merk Tradition in beslag genomen.

De babyvoeding is in beslag genomen, omdat de winkelier aan prijsopdrijving deed. In het decreet E-2a is specifiek aangegeven dat de toegestane winstmarge voor baby- en kindervoeding voor de kleinhandel is vastgesteld op 15% en voor groothandel 10%. Dat betekent, dat de winkelier die zijn Nutrilon ten  verkoop aanbiedt, geen hogere winstmarge mag toepassen dan de vastgestelde winstmarge. De winkelier in deze hanteerde voor  Nutrilon 1 (900 gram) een bedrag van

Srd 67  i.p.v. Srd 64,69  en voor Nutrilon 2 (400 gram) een bedrag van Srd 30 i.p.v. Srd 28,25.  Hierdoor werd de prijs van dit product voor respectievelijk Srd 2,30 en Srd 1,25 duurder aan de man gebracht. Bij een andere winkelier zijn er sigaretten in beslag genomen die van smokkel afkomstig waren. Van beide gevallen is er een proces verbaal opgemaakt, die vervolgens naar het Openbaar Ministerie zal worden verstuurd voor verdere afhandeling.

Eerder deze maand is reeds beslag gelegd op een partij gascilinders bij een drietal winkeliers, die zich schuldig hebben gemaakt aan het hamsteren van deze goederen.

NIEUWSBERICHTEN