vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
HANDEL, INDUSTRIE EN TOERISME


HI-minister tekent MOU met Pansa Group en Conservation International Suriname en Conservation International Suriname

06-12-2016

De samenwerking tussen het ministerie van Handel en Industrie, Conservation International Suriname en de Pansa Machine Shop  N.V. en de inzet van eigen Surinaamse deskundigheid, innovatie en creativiteit hebben geleid tot het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst tussen deze drie partijen.

De ondertekening vond plaats op 30 november 2016 in de KKF beurshal in de stand van Pansa Group Companies N.V.. Minister Sieglien Burleson haalde aan, dat deze overeenkomst een samenwerking is tussen de publieke- en de private sector en een maatschappelijke organisatie en heeft als doel de duurzame economische ontwikkeling en de ontwikkeling van biodiversiteit en bio-industrie te stimuleren.

Deze samenwerking moet ook resulteren in betere benutting van de biodiversiteit en bevordering en verhoging van duurzame middelen van bestaan.

Suriname is een rijk land met verschillende bos- en bijproducten haalde de minister aan. Uit deze producten zoals de noten worden heel wat oliën geproduceerd, die op hun beurt weer belangrijke grondstoffen zijn voor de cosmetische industrie met name voor haar en huid en in de voedingsindustrie zoals kookolie. Verder worden deze grondstoffen ook als medicinale producten en zelfs voor de bio-energie gebruikt.

Eén van de uitvindingen van de Pansagroup is een notenkrakermachine die door de HI bewindsvrouwe in gebruik werd genomen. Deze machine zal heel wat tijd en moeite besparen, omdat veel van deze noten stuk voor stuk handmatig worden gebroken door de vrouwen in die gemeenschappen.Het streven is om de machines in 2017 in gebruik te nemen.

 

NIEUWSBERICHTEN