vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
HANDEL, INDUSTRIE EN TOERISME


Surinaamse Standaarden Bureau (SSB) organiseert consultatiebijeenkomst voor vuilophaal en vuilverwerking (2)

30-11-2017

Het Surinaamse Standaarden Bureau (SSB) organiseerde een consultatiebijeenkomst met stakeholders om standaarden te formuleren voor vuilophaal en vuilverwerking. Het afval zal worden opgedeeld in collectie van huishoudelijk, medisch, industrieel, gescheiden en grofafval.

Het Nationaal Informatie Instituut (NII) sprak op dinsdag 28 november 2017 tijdens de bijeenkomst met de voorzitter van de technische commissie van het SSB, mevrouw Sylvia Ang en vroeg haar naar het belang van dit initiatief. Zij gaf aan dat samen met nog 9 andere leden standaarden worden geformuleerd voor vuilophaal en vuilverwerking. De ontmoeting is bedoeld om een snelle reactie van de stakeholders, zodat die ter plekke kan worden aangegeven.

Het Standaarden Bureau komt met een plan om het afval in vijf categorieën te scheiden, waarbij recycling van dat soort grofvuil kan worden gestimuleerd, die niet zomaar in een vuilniswagen meekunnen. Op dit moment wordt huisafval twee keer per week opgehaald, maar de gemeenschap moet ook de ruimte krijgen om zelf aan te geven hoe vaak zij dat wensen.

Het Surinaamse Standaarden Bureau is een onderdeel van het ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HI&T), dus na de ontmoeting wordt de rapportage ingediend bij het ministerie. De overheid zal op haar beurt moeten nagaan welke standaarden worden aangepast of aanvaardt, waarna het project tot uitvoering kan worden gebracht, aldus de voorzitter.

De bewustwording voor een schoon milieu is van eminent belang, want iedereen wil bijvoorbeeld een schone woonomgeving, maar niet alles kan worden overgelaten aan de overheid, deze verantwoordelijkheid ligt bij onszelf. Voor eventuele klachten en het aanbieden van een bepaald soort afval zou ook een telefoonnummer beschikbaar moeten worden gesteld.

NIEUWSBERICHTEN