vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
HANDEL, INDUSTRIE EN TOERISME


Verbetering productiviteit "big issue" voor Suriname

02-08-2016

Het verbeteren van de productiviteit is een “ big issue” voor Suriname.  De gemiddelde productiviteit van Suriname is lager dan de rest van de Caricom. Dit benadrukte minister Sieglien Burleson van Handel en Industrie tijdens haar toespraak bij de opening van de vervolgworkshop inzake productiviteit. De bewindsvrouwe wees er ook op, dat volgens een onderzoek van de Wereldbank en de International Development Bank (IDB) de gemiddelde productiviteit van de Latijns Amerikaanse en Caribische regio lager ligt dan de rest van de wereld en dat die van de Caricom lager ligt dan Zuid-Amerika.

Ter verhoging van de productiviteit op werknemers,- bedrijfs-, en nationaal niveau organiseerde de Competiveness Unit Suriname ( CUS) van het ministerie van Handel en Industrie in samenwerking met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de International Labor Organization (ILO) op 29 juli 2016 de vervolgworkshop. Daarbij werd de methode “Score” behandeld, die kan worden toegepast om de productiviteit te verhogen. Minister Burleson deed daarom een beroep op de deelnemers om de kennis van deze methode tot zich te nemen en te implementeren en bovenal om die aan anderen te leren.

Ook Steven Mac Andrew, VSB-directeur onderstreepte dat productiviteit een kritieke issue voor Suriname is. Onze concurrentiepositie binnen de Caricommarkt kan in gevaar komen. Er moet daarom een start worden gemaakt met de verhoging van de productiviteit. Voor hem is productiviteit niet alleen van belang in tijden van een crisis, maar hij wees er ook op, dat ondernemers zich ervan bewust moeten zijn dat ze hun productieproces steeds moeten evalueren en op peil moet houden. ,,In landen als  Vietnam, China en zuid afrika heeft dit system succesvol gewerkt dus dat kan ook in Suriname.”

Het ligt in de bedoeling dat er een vervolg driedaagse workshop wordt gehouden, waarbij ondernemers die de productietool  “Score” willen toepassen in hun bedrijf verder worden ingelicht.

NIEUWSBERICHTEN