Bemiddeling president Bouterse in vraagstukken binnenland vruchtbaar

Bemiddeling president Bouterse in vraagstukken binnenland vruchtbaar

20-05-2019

President Desiré Delano Bouterse heeft positief bemiddeld in geschillen inzake de houtsector in het binnenland. Het is het staatshoofd gelukt om verschillende partijen met ministers op één lijn te krijgen. Dit gebeurde tijdens een meeting onder leiding van president Bouterse op het presidentieel Paleis. Aan deze sessie hebben deelgenomen dignitarissen oftewel het traditioneel gezag van de Matuariërs en de Kwinti’s.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling zegt dat de rode draad van deze ontmoeting is geweest, de problemen in de houtsector in de desbetreffende gebieden. In deze meeting waren ook aanwezig minister Lekram Soerdjan van Ruimtelijke Ordening en Grondbeheer (RGB), de directeur van het departement RGB, Leandra Woei en die van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), Jerry Akum. “Wij zijn tot oplossingsmodellen gekomen, die nu technisch zullen worden uitgewerkt door onze werkarmen.” Afgesproken is dat er binnen een week rapportage wordt gedaan.

Een model is besproken om een gelegenheid voor jongeren (Matuariërs) van Pusugrunu te creëren om te werken in de sector. Ook is op tafel gelegd het voorstel, waarbij bedrijven nabij nieuw Jacob Kondre zich terug zullen trekken tot een bepaalde straal achter het dorp. Bij de Kwinti’s, dorpsbewoners van Witagron en Kaaimanston, heeft de gemeenschap uitbreiding gevraagd van het gemeenschapsbos. “We kunnen zeker stellen dat dit gesprek in voordeel is van alle partijen.” Dit zegt hij doelend op de gemeenschappen ter plaatse, de jongeren en de bedrijven die in de gebieden opereren.