Dispensatie binnenkort via qr-scansysteem

Dispensatie binnenkort via qr-scansysteem

17-06-2020
Het COVID-19 Managementteam stapt binnenkort over op een digitale dispensatieprocedure. Het streven is maandag 22 juni 2020 het QR-dispensatie scansysteem in te zetten. “Met dit digitaal systeem zal het verstrekken van dispensatie en het controleren van de politie op de geldigheid van de dispensatie efficiënter verlopen”, zegt majoor Gwendoline Babel, onderdirecteur van het Directoraat Nationale Veiligheid en lid van het COVID-19 Managementteam tijdens de reguliere COVID-19 persconferentie van 17 juni 2020.

Het systeem is aangesloten op het netwerk van de politie. Dit zal het controlewerk voor de politieambtenaren vergemakkelijken. Dispensatie zal dan in plaats van uit een brief, uit een barcode bestaan. “Bij controle hoeft de politie slechts de barcode te scannen om te weten of de dispensatie geldig is of niet”, legde Babel uit.

Het COVID-19 Managementteam blijft dagelijks vele aanvragen krijgen voor dispensatie en kan met deze nieuwe werkwijze sneller de aanvragen afhandelen, zonder dat burgers uit huis hoeven voor het ophalen van een dispensatieformulier.

Geen dispensatie voor vaderdag
Het Managementteam krijgt met vaderdag in het vooruitzicht, veel dispensatieaanvragen voor het vieren van vaderdag. “Voor het vieren van vaderdag wordt er geen dispensatie verleend”, legde Babel uit. Waar wel dispensatie voor kan worden aangevraagd, zijn speciale verzoeken als huwelijken, en begrafenissen/crematies. Deze aanvragen moeten ruim drie dagen vooraf worden ingediend, zodat deze kunnen worden gescreend en een ieder die aanwezig moet zijn op het evenement dispensatie krijgt.