In gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) zegt commissievoorzitter Pertab Goerdayal dat 45 jaar Srefidensi een markant moment is voor Suriname. Het is een grote uitdaging om met de huidige COVID-19 crisis dit heugelijk feit te vieren. “We hebben de opdracht gehad om verschillende mogelijkheden te bekijken.” Volgens hem zijn er opties besproken om de viering in Paramaribo te doen geschieden of op districtsniveau. In de komende dagen zal de werkgroep zich verder daarover buigen en verslag doen aan het staatshoofd.

De voorzitter zegt dat 45 jaar Srefidensi onder normale omstandigheden groots gevierd zou worden. Echter, er zal bij de activiteiten voldoende rekening gehouden moeten worden met COVID-19 protocollen. Belangrijk bij de activiteiten zal zijn het belang van het nationalistisch gevoel. “Laten wij een nationaal karakter geven aan de viering en daarbij het bedrijfsleven en overheidsorganisaties.”

Voorzitter Goerdayal zegt dat Suriname rond de onafhankelijkheidsviering bezoek van buitenlandse regeringsvertegenwoordigers mag verwachten. “Dat is ons al doorgegeven door de president.” Tot slot roept hij de samenleving op om gezamenlijk een bijdrage te leveren aan de instandhouding van de gezondheid van de totale bevolking.