Hij is op zaterdag 8 augustus en zondag 9 augustus samen met president Chandrikapersad Santokhi en first lady Melissa Santokhi-Seenacherry in Georgetown, Guyana geweest, waar zij zaterdag de inauguratie van Mohamed Irfaan Ali tot president van Guyana hebben bijgewoond.

Na de inauguratie werden er meteen bilaterale gesprekken gevoerd tussen de twee staatshoofden, die de afspraken hebben vastgelegd in een joint statement. In de eerste discussie werd er een diepgaande analyse gemaakt over de relatie tussen de beide landen. Daarnaast bogen de presidenten zich ook over de uitdagingen en de mogelijkheden voor samenwerking die bestaan tussen de beide landen. Deze mogelijkheden zouden verbreed en verdiept moeten worden. Ten derde werd er gesproken over de internationale problematiek, maar voornamelijk die in de Caribische regio.

Minister Ramdin: “Een ding bleek heel duidelijk en heel snel, en dat is dat er behoefte was om de discussie naar een hoger niveau te tillen, naar het presidentieel niveau.” Hij zegt dat er tot nu toe in de relatie met Guyana mechanismen van samenwerking bestaan in de vorm van de Guyana-Suriname Coörperation Council. Dit is echter een samenwerking op ministerieel, maar voornamelijk technisch niveau. “Dus het tillen van deze relatie naar een hoger niveau bleek heel duidelijk in de analyse. Daarnaast was men duidelijk ervan overtuigd dat indien het nabuurschap voordelen moet opleveren voor beide landen, het niveau niet alleen hoger moet gaan, maar ook de richting waarin die samenwerking tot uiting moet komen,” aldus de bewindsman.