De regeringsleiders bogen zich over de positie binnen de Caricom en het samen optrekken in verbanden als de Amazon Cooperation Treaty Organization (ACTO) en de Guyana Shield Initiative. Beide presidenten zijn het met elkaar eens dat het lidmaatschap van de Caricom belangrijk is, maar menen dat de noodzaak bestaat om strategisch en diepgaand na te denken over de richting waarin de Caricom moet gaan en de voordelen die deze gemeenschap kan bieden.

Minister Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking: “De wijze waarop het dit moment gebeurt, is niet genoegzaam productief voor de lidlanden. De bedoeling is dat beide landen een stukje leiderschap gaan uitstralen in de Caribische gemeenschap. Het feit dat Suriname en Guyana gezamenlijk zo’n 73% van het territoir van het Caribisch gebied uitmaken, geeft al een geopolitieke strategische functie.” Ook het feit dat beide landen over vruchtbare grond beschikken, kan ze ook tot voedselschuur van het Caribisch gebied maken. De bewindsman bedrukt dat hierover al vaker is gesproken, maar volgens hem moet eraan gewerkt worden.

President Santokhi heeft in Guyana samen met first lady Melissa Santokhi-Seenacherry en minister Ramdin de inauguratie van Irfaan Ali tot Guyana’s negende president bijgewoond.