Illegale Brazilianen na schotenwisseling met militairen aangehouden

Illegale Brazilianen na schotenwisseling met militairen aangehouden

10-03-2021
Vier illegale Brazilianen zijn op woensdag 10 maart 2021 na een confrontatie met leden van het Nationaal Leger aangehouden op de Marowijnerivier. Tijdens de grenscontrole signaleerden de militairen een boot met inzittenden op Surinaams grondgebied. De bemanning werd gesommeerd het vaartuig tot stilstand te brengen, waaraan  geen gehoor werd gegeven.

De militairen kwamen het vaartuig met de Brazilianen omstreeks 18.00 uur tegen in de omgeving van Galibi. Men voer met verhoogde snelheid verder nadat de militairen hadden gesommeerd het vaartuig te stoppen. Vanuit de boot van het Nationaal Leger werd er een waarschuwingsschot gelost om zodoende de Brazilianen tot stoppen te dwingen. Echter werd er vanuit het vaartuig teruggeschoten op de militairen. Deze waren hierdoor genoodzaakt ook gericht het vuur te openen, waarna het vaartuig tot stilstaan werd gebracht. Er werden 4 personen, waaronder een vrouw, aangehouden. Een Braziliaan heeft aan zijn linkerbeen een schotwond opgelopen. In het vaartuig werden er geen wapens of smokkelwaar aangetroffen.

Aangezien het vaartuig beschadigd is, kon het niet naar Albina worden overgebracht. Besloten werd het op een eiland aan de ketting te leggen. De vier Brazilianen hebben een illegale vreemdelingenstatus. Zij zijn op basis hiervan overgedragen aan de politie.