Kunstenaar Rahied Abdoel maakt kunstwerk voor emir Dubai

Kunstenaar Rahied Abdoel maakt kunstwerk voor emir Dubai

24-11-2021

Beeldend kunstenaar Rahied Abdoel heeft een kunstwerk overhandigd aan president Chandrikapersad Santokhi. Het is de bedoeling dat het staatshoofd het werk naar Dubai meeneemt, wanneer hij later deze maand het Suriname paviljoen op de Expo 2020 Dubai zal bezoeken. De geste wordt geen deel van deze wereldbeurs, maar dient als cadeau van Suriname aan de emir van Dubai. Het moment van overhandiging was op maandag 22 november op het Kabinet van de President.

 Abdoel, die voornamelijk met hout werkt, is geïnspireerd geraakt door het aanstaande bezoek van de presidentiele delegatie Suriname aan de wereldexpo. Hij is een meester in driedimensionale houtsnijwerken in Arabische kalligrafie, hetgeen uniek is in de Surinaamse kunst.

Het kunstwerk is gemaakt van verschillende houtsoorten, namelijk walaba, pinus en soemaroeba. Het is een cirkelvormig reliëfwerk waarbij de geloofsbelijdenis van de islam driedimensionaal is uitgebeeld geflankeerd door paloeloe bloemen. De bloemen beelden de duurzaamheid van Surinames natuurlijke hulpbronnen en de schoonheid van het land uit.

Behalve dit werkstuk had Abdoel ook voor president Santokhi een gelijksoortig kunstwerk, waarvan het reliëf een portret van Mahatma Gandhi voorstelt. Het staatshoofd toonde zich meer dan verrast met het cadeau voor de emir van Dubai en was net zo onder de indruk van beide kunstwerken. De kunstenaar was tevreden met de reactie van het staatshoofd. “Waardering voor kunstwerk is het allerbelangrijkste,” liet hij optekenen. Het deed hem goed dat deze waardering door het hoogste gezag van het land was bewezen.