Minister Mathoera: “Bezoek admiraal Faller benadrukt lange defensie-coöperatie en partnerschap”

Minister Mathoera: “Bezoek admiraal Faller benadrukt lange defensie-coöperatie en partnerschap”

13-01-2021
“Het bezoek van admiraal Craig Stephen Faller van de Verenigde Staten van Amerika (VS) aan Suriname benadrukt de lange defensie-coöperatie en het partnerschap tussen Suriname en Amerika.” Zo reageert minister Krishnakoemarie Mathoera van Defensie op het eendaags bezoek van admiraal Faller aan Suriname. De hooggeplaatste militair is commandant van ‘the U.S. Southern Command’. Tijdens zijn bezoek op woensdag 13 januari is de functionaris langs geweest bij het ministerie van Defensie, het Nationaal Leger en president Chandrikapersad Santokhi.

Volgens minister Mathoera is dit een goed moment geweest om de admiraal persoonlijk te bedanken voor de ondersteuning op onder andere het gebied van capaciteitsversterking en de ondersteuning aan ons Nationaal Leger. Van dit bezoek is meteen gebruik gemaakt van de gelegenheid om enkele prioriteiten en uitdagingen op het gebied van veiligheid te bespreken. Vanuit Suriname is gevraagd om de defensiesamenwerking uit te breiden. Ook is ondersteuning in de empowerment van vrouwen gevraagd om hen de mogelijkheid te geven topfuncties binnen het leger te bekleden.

Tijdens de ontmoeting tussen de bewindsvrouw en de Amerikaanse functionaris zijn overeenkomsten die al getekend waren verder geïmplementeerd, waaronder de Maritieme Overeenkomst tussen Suriname en Amerika. Ook zal er meer inhoud en uitvoering gegeven worden aan concrete acties en plannen om daadwerkelijk de veiligheid op een hoger niveau te brengen. Ook zijn enkele nieuwe overeenkomsten aangeboden op het gebied van informatie-uitwisseling en zal Suriname ondersteuning krijgen van de VS voor wat betreft een Vessel Monitorings Programma om de illegale visserij tegen te gaan.

Suriname heeft ook ondersteuning gehad in de strijd om het COVID-19-virus de kop in te drukken. “Wij zijn Amerika daar heel erkentelijk voor”, zei de minister. “Dit virus heeft wereldwijd veel schade aangericht en veel mensenlevens zijn te betreuren, maar je ziet toch dat landen elkaar ondersteunen in de strijd tegen dit virus. In tijden van crisis gaat het erom wat we voor elkaar kunnen betekenen om elkaar te ondersteunen.”