President Santokhi feliciteert demissionair premier Rutte en kijkt uit naar solide samenwerking

President Santokhi feliciteert demissionair premier Rutte en kijkt uit naar solide samenwerking

18-03-2021
President Chandrikapersad Santokhi en demissionair Minister-President Mark Rutte van Nederland hebben elkaar telefonisch gesproken. Het staatshoofd van de Republiek Suriname heeft de felicitaties namens de regering en het volk overgebracht aan de minister-president. De regeringsleiders onderhouden een goede vriendschappelijke band, de president heeft aan de Nederlandse politicus ook zijn persoonlijke felicitaties uitgebracht met de overwinning van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) tijdens de recente parlementaire verkiezingen in Nederland. Demissionair premier Rutte heeft president Santokhi geïnformeerd over de kabinetsformatie. Ook is tijdens de conversatie de stand van zaken in de relatie tussen Suriname en Nederland besproken. Dit gesprek heeft plaatsgevonden op donderdag 18 maart 2021.

De betrekkingen tussen de beide landen zijn sinds het aantreden van de Regering Santokhi/Brunswijk geïntensiveerd en inmiddels heeft de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin, een traject van hernieuwde samenwerking ingezet. De bewindsman vertoeft momenteel in Nederland, waar intensieve gesprekken plaatsvinden met Nederlandse bewindslieden om de goede samenwerking te continueren. De historische samenwerking wordt verder geïntensiveerd.

President Santokhi heeft tijdens het telefonische colloquium benadrukt het beschikbaar stellen van de restant verdragsmiddelen. De verdragsmiddelen zullen aangewend worden voor ontwikkelingsprojecten. Het staatshoofd beoogt een spoedige uitvoering van de gemaakte afspraken. Beide regeringsleiders hebben het voornemen de betrekkingen verder op te voeren en in dat kader is wederom afgesproken dat president Santokhi, op uitnodiging van zijn collega Rutte een werkbezoek zal brengen aan Nederland. President Santokhi zal ook van de gelegenheid gebruik maken ontmoetingen te hebben met het Nederlandse bedrijfsleven en de Surinaamse diaspora.