President Santokhi houdt Nieuwjaarsreceptie voor vertegenwoordigers Chinese gemeenschap

President Santokhi houdt Nieuwjaarsreceptie voor vertegenwoordigers Chinese gemeenschap

06-01-2021

Verschillende Chinese media hebben melding van gemaakt dat president Chandrikapersad Santokhi op 12 december 2020 een nieuwjaarreceptie heeft gehouden om de bijdrage van de Chinese gemeenschap te belichten. De nieuwjaarsreceptie werd gehouden in het presidentieel paleis. Deze bijeenkomst werd bijgewoond door de Chinese Ambassadeur Liu Quan, vertegenwoordigers van de diverse Chinese verenigingen, minister van het huidige kabinet, vertegenwoordigers cab de verschillende overzeese Chinese delegaties en anderen.

China News Network, Overseas Chinese Network, USA Phoenix News, ChinaNews.com  en anderen hebben vermeld dat de president in zijn toespraak aangegeven dat China en Suriname nauwe betrekkingen heeft met elkaar en dat de twee landen regelmatig uitwisselingen op verschillende gebieden met elkaar hebben. De twee partijen op basis van wederzijds voordeel en win-win-resultaten een goede samenwerking opgebouwd. De sterke vriendschappelijke betrekkingen tussen de twee landen hebben de basis gelegd voor samenwerking tussen de twee landen. Suriname zal het één-China-beleid voortzetten.

Tegelijkertijd bedankte president Santokhi vooral de Chinese regering en overzeese Chinezen in Suriname voor het verstrekken van een grote hoeveelheid materiële donaties aan Suriname om het Corona virus te bestrijden. Hij prees de grote bijdragen van de Chinese gemeenschap aan Suriname. Ook verwelkomde hij de Chinese bedrijven om te investeren en bedrijven te starten in Suriname en om samen Suriname op te bouwen.

De Chinese ambassadeur in Suriname Liu Quan zei in zijn toespraak dat de Chinese gemeenschap een belangrijk onderdeel is van de pluralistische samenleving van Suriname en al lange tijd een belangrijke bijdrage levert aan de economische en sociale ontwikkeling van Suriname. Hij wees erop dat volgend jaar de 45e verjaardag is van het aangaan van diplomatieke betrekkingen tussen China en de Sovjet-Unie, wat van grote betekenis is voor de ontwikkeling van de Chinees-Sovjet-betrekkingen. Suriname is een van de eerste Caribische landen die diplomatieke betrekkingen is aangegaan met de Volksrepubliek China.

De twee landen respecteren elkaar, vertrouwen elkaar en steunen elkaar zegt de ambassadeur. Het is een model van vriendschappelijke uitwisselingen en Zuid-Zuid-samenwerking tussen landen van verschillende grootte en culturele achtergronden. In 2019 hebben China en de Sovjet-Unie een strategisch partnerschap tot stand gebracht. Het politieke wederzijdse vertrouwen tussen de twee landen is voortdurend versterkt. Het ” Belt and Road ” -initiatief.

De band wordt steeds verder verdiept en de praktische samenwerking op verschillende terreinen heeft reeds vruchtbare resultaten opgeleverd. China waardeert dat Suriname veel belang hecht aan het ontwikkelen van betrekkingen met China en dat het een goed klimaat biedt voor Chinese burgers en ondernemingen om in Suriname te werken en te wonen. China moedigt Chinese bedrijven aan om te investeren en bedrijven te starten in Suriname, en hoopt dat overzeese Chinezen als bruggen en obligaties zullen dienen om nieuwe en grotere bijdragen te leveren aan de vriendschap tussen China en de Sovjet-Unie.

Ambassadeur Liu Quan benadrukte dat de Chinese regering veel belang hecht aan samenwerking met de Sovjet-Unie in de strijd tegen de epidemie, actief materiële hulpverleent en onvoorwaardelijk anti-epidemische ervaringen deelt. China’s gratis hulp aan het Wanica Hospitaal heeft een belangrijke rol gespeeld in de strijd tegen de epidemie van Covid.

Het Chinese parlementariër Wang Chuanrui en de voorzitter van een van de verenigingen hielden achtereenvolgens toespraken en bedankten de president voor zijn warme gastvrijheid en de erkenning en aandacht van de regering voor de Chinese gemeenschap in Suriname.