President Santokhi: “We gaan niet alleen voor klassieke samenwerking met bevriende naties”

President Santokhi: “We gaan niet alleen voor klassieke samenwerking met bevriende naties”

17-09-2021

Het staatshoofd geeft aan dat in Celac-verband de mogelijkheden die er zijn, maximaal benut moeten worden. Daarnaast staat op schema een bilateraal gesprek met president Andrés Manuel López Obrador van Mexico. De diplomatieke banden met Mexico zullen versterkt worden en er zal oprecht gekeken worden hoe Suriname en Mexico collectief kunnen werken op het gebeid van investeringen, handel, uitwisseling van kennis en capaciteitsversterking.“Deze president gaat op een volwassen wijze goede, gestructureerde en duurzame samenwerkingen aan. Daarmee moet je resultaat zien te halen voor alle sectoren. Wij focussen ons niet alleen op de klassieke samenwerking, waarbij men alleen kijkt naar hoeveel geld je hebt binnengebracht”, aldus het staatshoofd.

Na Mexico reist de president vervolgens naar de Verenigde Staten van Amerika (VSA) om daar aanwezig te zijn op de 76ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN). De Caribische leiders zullen via een virtuele meeting delibereren met president Joe Biden van de Constitutionele Republiek, de VSA. Met Amerika zal er gesproken worden over actuele zaken van wereldformaat.

Klimaatsverandering staat hoog op de agenda. “Wij behoren tot de top 10 bedreigde landen, maar we zorgen er ook voor dat de wereld voorzien wordt van zuurstof. Onze Amazone regenwoud levert een enorme bijdrage aan de zuurstofvoorziening. De vraagstelling luidt al volgt: Wat krijgen wij voor terug? Dit is een belangrijke issue”, aldus president Santokhi. Het kapitaliseren van onze bossen is van eminent belang voor de economische ontwikkeling van Suriname.