Verdere uitdieping communicatie OM noodzakelijk

Verdere uitdieping communicatie OM noodzakelijk

13-04-2021

De scheidende procureur-generaal Roy Badjnath Panday, benadrukt het belang van de verdere uitdieping van communicatie bij het Openbaar Ministerie (OM). “Als ik een ding heb geleerd in de loop van de tijd, dan is het dat je middels overlegstructuren veel meer evenwichtige besluiten kunt nemen. “Ik heb mij ingespannen om binnen het Openbaar Ministerie wat overlegstructuren te creëren. Ik moet toegeven dat door Covid het aantal van de face to face overlegmomenten minder zijn geworden, daardoor ook de kwaliteit van het overleg. Als er goed advies gegeven kan worden ook naar de opvolging is dat om het communiceren met elkaar verder uit te diepen, om zodoende begrip te krijgen voor je standpunten en de lijn die je uitzet als OM. Het is nooit voldoende om te communiceren, maar naarmate je door blijft praten intern, maar ook extern ontstaat er heel veel begrip voor je standpunten. Uiteindelijk ben jij de eindverantwoordelijke als pg.” Hij geeft aan dat communicatie noodzakelijk is, zodat alle stakeholders begrijpen welk pad de pg opgaat ter versterking van de rechtstaat Suriname.

De pg zegt de uitdaging om in deze functie te functioneren, te hebben aanvaard op basis van de jarenlange kennis en ervaring die hij bij het OM heeft opgedaan. Zijn ervaring op nationaal en internationaal niveau waren voor hem de garantie dat hij de job zou aankunnen. “Het oordeel is aan land en volk om vast te stellen als ik de job heb kunnen volbrengen. Ik denk van wel. Er zullen natuurlijk wat schoonheidsfoutjes zijn, maar die zijn onbewust ingeslopen. Ik heb steeds naar eer en geweten gehandeld bij het toepassen van de regels van recht en wet. Ik heb er steeds voor gewaakt dat ik evenwichtige besluiten nam, om de waarheid te dienen.”

De scheidende pg zegt dat waarnemend procureur-generaal Garcia Paragsingh vergelijkbaar met hem is gegroeid tijdens haar loopbaan bij het OM. Ook als het gaat om het groeien in het dragen van verantwoordelijkheid. “Ik acht haar in staat om die verantwoordelijkheid op een gedegen manier te kunnen invullen.” Hij verwacht dat zij vervolgens ook die ambitie zal hebben om op het moment dat van haar gevraagd wordt om definitief belast te worden met het pg-schap, dat zij daar positief op zal reageren.” De OM-topper deelde tijdens een interview op 12 april 2021, zijn laatste werkdag, zijn ervaringen tijdens zijn loopbaan.