“Invullen Caricom-voorzitterschap is verantwoord besluit”

“Invullen Caricom-voorzitterschap is verantwoord besluit”

07-03-2022

Invulling geven aan het voorzitterschap van de Caricom is volgens president Chandrikapersad Santokhi een verantwoord besluit. Het Surinaamse staatshoofd is per 1 januari incoming voorzitter van de Caricom Staatshoofdenvergadering en vervult van 1 juli tot en met 31 december 2022 officieel de functie van Caricom-voorzitter. “Wij zijn ready als land en ik ben ready als president om de Caricom te leiden. Ik denk dat het een verantwoord besluit is dat Suriname de Caricom leidt en dat de president van Suriname de Caricom Staatshoofdenvergadering leidt”.

Het staatshoofd merkt op dat Suriname met het invullen van het voorzitterschap zijn verantwoordelijkheid neemt om zowel nationale, regionale als internationale vraagstukken op te lossen. Hij zegt dat het nu geen tijd is om aan de kantlijn te gaan staan. “Juist in tijd van crisis moet je leiderschap tonen”, laat hij optekenen. Het staatshoofd benadrukt dat hij zijn verantwoordelijkheid kent en zich ook overeenkomstig zal opstellen, zowel nationaal, regionaal als internationaal.

In verband met Surinames voorzitterschap wordt de eerstvolgende staatshoofdenconferentie in Paramaribo gehouden. Naast deelname van de Caricom-regeringsleiders, zijn er volgens president Santokhi ook signalen van verzoeken van deelname van andere staatshoofden alsook vertegenwoordigers van internationale instituten. Er is een groot team van deskundigen vanuit alle ministeries bezig met de voorbereidingen, waarbij ook de private sector betrokken zal worden.

“Het wordt een grote conferentie”, aldus president Santokhi, eraan toevoegend: “We willen alle belangrijke organisaties erbij hebben, alle Surinamers, om als eenheid hierachter te gaan staan.” Dit alles heeft volgens hem te maken met het opstellen van de gezamenlijke agenda met onderwerpen als productie, integratie, wegwerken van handelsbarrières en het productiebeleid. Deze agenda wordt momenteel ook voorbereid door het secretariaat van Caricom. “Maar hier zijn we in een groot en breed team al bezig met de nodige voorbereidingen”, zegt het staatshoofd.