Suriname gaat afspraken met Barbados weer oppakken

Suriname gaat afspraken met Barbados weer oppakken

16-02-2022

Suriname zal eerder gemaakte afspraken met Barbados wederom oppakken. President Chandrikapersad heeft tijdens zijn aanwezigheid in Guyana hierover bilaterale gesprekken gevoerd met de Barbadiaanse premier Mia Mottley. Met de premier zijn nieuwe inzichten gedeeld om met Barbados grote agrarische projecten te initiƫren. Er zijn over enkele zaken gezamenlijke afspraken gemaakt. Tijdens de bilaterale gesprekken is gekeken naar de bestaande samenwerkingsovereenkomst met het eiland.

President Santokhi herinnert eraan dat er reeds gesprekken waren gevoerd op gebied van veeteelt, met name het telen van het Barbadiaanse black belly schaap, op Surinaamse gronden. Dit om uiteindelijk de regio te voorzien van vlees. Daarnaast waren er ook toezeggingen van Surinaamse zijde om landbouwgrond beschikbaar te stellen voor boeren uit Barbados. President Santokhi zegt dat alle afspraken weer opgepakt gaan worden op basis van een joint investment, namelijk een gezamenlijk optreden van ondernemers uit Suriname en Barbados. Het ligt in de bedoeling dat de minister van Buitenlandse Zaken alvast de aanzet hiertoe doet en dat de regeringsleiders zaken verder concretiseren.

Barbados heeft ook behoefte aan zoetwater voor de agrarische sector. Het project dat hierover reeds bestond met Suriname is mislukt, maar zaken zullen geƫvalueerd worden. Met premier Mottley is ook gesproken over een open luchtvaartovereenkomst, dit tegen de achtergrond van het ontsluiten van de regio. President Santokhi merkt op dat het soms heel lastig is om elkaar binnen de regio te bereiken. De twee landen hebben ook elkaars intentie om samen te werken op het gebied van toerisme, kenbaar gemaakt. Zo zal het baggeren van de Surinamerivier de mogelijkheid teweegbrengen dat ook cruiseschepen het land kunnen binnenkomen. Dit kan het hotel- en restaurantwezen alsook het ecotoerisme doen opleven.

Met premier Mottley is ook Surinames aanstaande Caricom-voorzitterschap besproken. Gevraagd is naar de nodige ondersteuning van de regio.